Hoe je na hard werken kunt oogsten

Je hebt perioden van zaaien en van oogsten. Momenteel is het bij mij volop zomerse oogsttijd. Op 1 juli rondde ik de korte opleiding af: Integriteitsmanagement, bij de Stichting Stimuleringskader Integere Organisatie in samenwerking met Nyenrode Business University. Stichtingsvoorzitter mr. Arthur Docters van Leeuwen reikte de certificaten uit aan het klasje van tien.

Het was bijzonder nuttig om te leren over een systeem dat aandacht besteedt aan alle aspecten van integriteit in organisaties. Het is zo grondig, dat het vooral geschikt is voor grote organisaties, tot en met certificering aan toe, maar je kunt het ook gebruiken ter inspiratie.

Van elkaar leren

Als eindopdracht onderzocht ik hoe mijn 10 stappen naar een super-ethisch bedrijf en het SIO-kader van elkaar kunnen leren, wetende dat integriteit en ethiek heel dicht tegen elkaar aan liggen.

In het kort: ik kan nog wat meer architectuur van integriteit toevoegen, zoals structureel integriteitsoverleg of moreel beraad met externe stakeholders. Andersom kan SIO misschien leren van de manier waarop ik in de eerste vier stappen uitga van de identiteit en positie van de organisatie. Ik haak zoveel mogelijk aan bij wat er al is. Bij die vier stappen heb ik video’s gemaakt die te bekijken zijn op mijn website.

Dit is maar een voorbeeld. Ik heb uiteraard nog heel veel meer geleerd, wat ik zal toepassen in mijn werk.

Ethisch omgaan met dieren in de voedselindustrie

Nog meer oogst: mijn wetenschappelijk werk wordt steeds meer gezien en gewaardeerd. In Food Ethics verscheen een artikel dat ik samen met dr. Floryt van Wesel schreef, over de manieren waarop managers in de voedselindustrie kunnen werken aan een ethische omgang met dieren. Als je het lastig vindt dit te lezen, heb dan even geduld. Het komt eind dit jaar in mijn proefschrift te staan, waarvan ik tevens een Nederlandstalige publieksversie maak met de titel Dierenzaken.

Ik heb deze zomer dus vooral veel schrijfwerk. En ik zal als ethicus toetreden tot het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid, waarin ik me met hart en ziel zal inzetten voor meer proefdiervrije onderzoeksmethoden, een werkveld waarin ik al een aantal jaren meedraai.

Wat ik je wil meegeven: investeren is echt de moeite waard. Blijf leren, uit papieren of digitale boeken, in opleidingen, van elkaar. Daarnaast is een pauze nemen van al die kennis en kunde natuurlijk ook heel vruchtbaar. Juist als je niets doet, kom je vaak op de beste ideeën.

Wat doe jij deze zomer? Leren, lezen, niksen? Ik wens je in elk geval een goede zomer.